Ce este si cu ce se ocupa chiropractura?

AM Kiropraktikk este o clinică privată, deschisă recent într-un local  central şi spaţios. Clinica este deservită de un chiropractor care a profesat timp de 5 ani în Anglia şi Norvegia.

Ce este chiropractica?

∗ Cuvântul “chiropratica” vine din limba greacă care înseamnă “tehnică efectuată manual”.

Tratamentul chiropractic a fost cunoscut cu mii de ani în urmă ţinând cont de picturile antice descoperite în Egipt şi Grecia care ne amintesc de metodologia de bază a tratamentului chiropractic de astăzi. Chiropractica modernă a fost înfiinţată în 1895 de americanul Daniel David Palmer, în Norvegia începe să se practice în 1922 iar în 1935 se constituie Organizaţia Norvegiană a Chiropractorilor.

În decursul anilor chiropractica s-a dezvoltat  simultan cu descoperirile şi cercetările de ştiinţă actuale din domeniul sănătăţii.

 Chiropractica este o formă de tratament manuală constând în manipularea, în special, a articulaţiilor coloanei vertebrale ce influenţează sistemului nervos central (cordul spinal)  şi periferic (nervii spinali).

Coloana vertebrală reprezintă o parte vitală a corpului uman, cu rol de susţinere, mişcare a corpului şi de protejare  a măduvei spinării - structura ce transmite impulsuri nervoase şi controlează toate mişcările şi senzaţiile corpului.

Orice fel de leziune, impact mecanic sau compresie a articulaţiilor coloanei vertebrale duce la iritarea  nervilor spinali corespunzători. Această stare fiziologică anormală duce la perturbarea funcţiilor sistemului nervos care se manifestă prin simptome de durere, amorţeală, lipsa de putere musculară etc.

Leziuni ale coloanei pot fi localizate în zona cervicală, toracică, lombară, sacrală sau coccigiană.

Cauzele leziunilor coloanei vertebrale (durerea de spate) pot fi multiple: postură deficitară, munca de birou fără pauze, sedentarismul, căzături, accidente de maşină, obezitatea, degenerarea  discurilor intervertebrale, graviditatea la femei etc…

În multe din aceste cazuri tratamentul chiropractic este eficient şi duce la vindecarea acestor condiţii. Manipularea are rolul de a “elibera” presiunea din jurul nervului spinal folosind metoda de impuls mecanic, mişcând şi mobilizând articulaţia vertebrei respective.

 

Chiropractica astăzi

∗Chiropractura este o profesie a sistemului de sănătate care prevede cinci ani de studii universitari şi 1 an de stagiu în cadrul unei clinici de specialitate.

Un loc important în cei cinci ani de studii a unui chiropractor îl ocupă studiul radiografiei şi radiologiei. Acest lucru le acordă dreptul şi competenţa de a face radiografii şi de a le interpreta.

 În anul 1989, profesia de chiropractor a fost recunoscută ca fiind a patra profesie privată din sistemul de sănătate norvegian după cea de medic, psiholog şi stomatolog. Chiropractorii sunt specializaţi în a diagnostica, preveni, trata şi reabilita afecţiuni ale muşchilor şi sistemului osos.

 Afecţiuni care se pot ameliora sau trata :

  • lumbago (boală manifestată printr-o durere violentă localizată la muşchii din regiunea şalelor)
  • hernie de disc /prolaps
  • sciatică (stare patologică constând dintr-o afecţiune a nervului sciatic, care se manifestă prin dureri în regiunea şalelor, cu iradieri în alte părţi ale corpului - nevralgie manifestată prin dureri vii pe traiectul nervului sciatic)
  • deformări ale coloanei vertebrale
  • funcţie defectuoasă a pelvisului şi a şoldului
  • dureri ale articulaţiilor membrelor, umerilor, coatelor, genunchilor, şoldurilor, labei piciorului, gleznei şi mâinii
  • durere de cap, cefalee/migrenă (durere de cap  intensă, de obicei pe o singură parte, însoţită de greaţă  şi /sau de vărsături)
  • accidente de sport
  • dificultăţi de concentrare
  • colici la sugari

 Toţi pacienţii care necesită tratament chiropractic primesc un suport financiar din partea NAV (Casa Naţională de Asigurări Sociale) până la 14 consultaţii/tratamente pe an. Pacientul plăteşte o parte din onorariul chiropractorului restul fiind compensat de NAV.

 În situaţia în care pacientul necesită un alt mod de tratament decât cel chiropractic, chiropractorul are capacitatea de a recomanda şi trimite pacientul pentru investigaţii la : medici specialişti , radiologie/CT/MR şi fizioterapeut. De asemeni poate elibera concediu medical pe o durată de maxim 3 luni (12 săptămâni).

 (∗Traducere din statutul Organizaţiei Chiropractorilor Norvegieni – Norsk Kiropraktor Forening)

 Fie că suferiţi de una sau mai multe din simptomele de mai sus, fie că doriţi să vă faceţi o evaluare generală a coloanei vertebrale, vă aşteptăm cu mare plăcere la  AM Kiropraktikk.

 AM Kiropraktikk – Soluţii naturale şi eficiente !