Hva er kiropraktikk?

  • Historikk

Ordet kiropraktikk er av gresk opprinnelse og betyr "å utføre med hendene". Den viktigste delen av kiropraktorens behandlingsmetoder er dermed nevnt, nemlig den manuelle behandlingen av kroppens ledd og muskler. Kiropraktisk behandling har vært kjent i flere tusen år. Allerede på malerier fra det gamle Egypt og oldtidens Hellas kan vi se at man kjente til den behandlingen vi i dag kaller kiropraktikk. Den moderne kiropraktikken ble imidlertid først grunnlagt i 1895 av amerikaneren Daniel David Palmer.

  • Kiropraktikken  i dag

Norge fikk sin første kiropraktor i 1922, og Norsk Kiropraktorforening ble stiftet 1935 og har i dag ca 800 aktive medlemmer. Profesjonen er i sterk vekst med over 270 studenter under utdanning.
Gjennom årene har kiropraktikken utviklet seg i takt med tiden til en moderne kunnskapsbasert helseprofesjon med muskel-skjelettlidelser som hovedvirkeområde. Parallelt har kiropraktikk i stadig økende grad blitt integrert i det etablerte helsevesen generelt og på områdene forskning og utdanning.

I 1989 ble kiropraktorer autorisert som den fjerde yrkesgruppen med selvstendig behandleransvar på linje med leger, psykologer og tannleger.

  • Hva gjør en kiropraktor?

Kiropraktoren stiller sin diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle billeddiagostiske undersøkelser. En kiropraktor er primærkontakt for pasienter med nerve-, muskel- og skjelettplager.

Lidelser som kan lindres eller behandles:                                         

-          smerter og stivhet i rygg og nakke

-           hodepine og migrene

-           smerter og stivhet mellom skulderbladene

-          svimmelhet

-          nakkesleng

-          Skjev rygg (skoliose)

-          hoftesmerter

-          bekkenløsning /låsning under svangerskapet

-          håndledd-, albue-, fot-, ankel- og kneplager

-          idrettsskader

  Barn og spedbarn

-          spedbarnskolikk,

-          KISS (Kinematic Imbalance due to Suboccipital Strain)

-          tortikollis – nakkesmerter/skjevhet

-          hodepine

-          ryggsmerter

-          voksesmerter

-          motoriske problemer – vanskeligheter med å krabbe eller gå

  • Kiropraktorens utdannelse

Kiropraktikk er en helseprofesjon med 5 års universitetsutdanning og 1 års turnustjeneste på en klinikk. En viktig del av kiropraktorens 5-årig utdannelse er radiografi og radiologi. Det vil si at vi kan både ta og vurdere røntgen.